Vil du leve livet fuldt ud?

skrevet af Astrid Kaj Dahl d. 21. januar, 2024 Community

Vil du leve livet fuldt ud? 

Der er mange måder, vi kan leve livet på, og der er mange måder vi kan undgå at leve livet fuldt ud. 

Vi undgår at leve livet fuldt ud når vi har for travlt med for eksempel arbejde eller gøremål og ikke er opmærksomme i vores nære relationer. Vi kan være optagede at at planlægge eller bekymre os for fremtiden, og ikke være tilstede i nuet, så vi ikke mærker alt det smukke og skønne vi har og det vi er.

For at leve livet mere fuldt har vi brug for ind imellem at standse op - bare et øjeblik, sætte tiden i stå og mærke efter, hvad der er tilstede i os. Give slip på hamsterhjulets stress, tankemylder eller de lange fremtidsplaner, for at komme tilstede, og blive nærværende. Mærke os selv, hvad vi har lyst til, hvad vores behov er, og imødekomme dem som en egen omsorg og selvkærlighed. 

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvad der skaber nærværet. Natur, motion, yoga, meditation er alle gode måder at komme ned i gear og få forbindelse til sig selv. For mange af os kræver det øvelse og søgen i sig selv, at vi lægger mærke til vores krop, vores følelser, vores vejrtrækning og giver det betydning. Når vi giver mere opmærksomhed til vores krop og følelser, øver vi os i at få en stærkere forbindelse til kroppen og blive mere funderet med den. Det giver os en højere grad af selvværd, og vi bliver i stand til at slippe tvivl og tankemylder. Vi oplever mere klarhed.
Tankerne kan vi også øve os i at sende ud. Vi kan parkere dem, og sende dem ud, hver gang de igen melder sig. Vær blot mild og sig “Tak fordi du gør mig opmærksom på det. Jeg tænker på det senere."
At være opmærksom på vores tanker og give dem passende opmærksomhed er også afgørende. Vi kan praktisere at parkere bekymringerne og lade dem vente, mens vi fokuserer på det nuværende øjeblik. Denne øvelse styrker vores forbindelse til kroppen, øger selvværdet og reducerer tvivl og tankemylder.

Hvordan mærker jeg, at jeg lever?

I nærværet med os selv og langsomheden finder vi de små glimt af lykke. Når vi finder ind til forbindelsen til kroppen og følelserne, og får opmærksomhed på

  • taknemmeligheden for det vi er
  • det vi har .. og 
  • det vi er en del af
.. så giver vi os selv chancen for at mærke og leve livet mere fuldt og helt.