Skam og hemmeligheder: Det vi bærer på og frygter..
Alt det vi ikke siger .. måske fordi vi skammer os over det
Hvorfor skammer vi os?
- Vi tror vi skal være i stand til at klare alting selv
- Vi tror vi er det eneste menneske, der har det sådan
- Vi føler os forkerte
- Vi har en fordom som rammer os selv
- Noget tilsvarende er måske blevet brugt imod os tidligere
Der kan være mange grunde…
Skammens mønster
Når vi ikke siger, hvordan vi har det, så kan skammen vokse i os, og blive større. Vores tanker kører i ring, og det kan blive til tankemylder, og vi kan ikke sove, eller vi afholder os måske fra at gøre eller sige ting, fordi vi skammer os og fordi vi frygter at blive ramt af det, som ligger i skammen. Ofte frygter vi at miste. Når vi overtænker, kan vi blive ramt af angst.
Vores mønster kan tage form af det vi frygter aller mest, og det kan blive en selvopfyldende profeti. Det blive en dårlig spiral, som kører den forkerte vej.
Hvad er skam
Den skam du mærker kan være på forskellige niveauer.
Hverdags skam: Vi bliver ramt af skam, hvor vi føler os forkerte eller har fejlet. Her rødmer vi, vi ønsker at synke i jorderen, men kan handle os ud af det, og gøre det godt igen.Du kan selv arbejde med hverdags skammen ved at bringe ro og perspektiv ind i billedet. Her belyser du situationen fra flere vinkler, og får ro til at overveje, hvordan du kan komme ud af situationen. Tal evt. med en ven om det, eller tegn det op, for at se forskellige vinklr og muligheder i det.
Den dybe skam som er opstået i barndommen på grund af svigt eller traumer. Den er altopslugende, og her frygter vi at blive udstødt af fællesskabet og dø.
Kulturel skam støder vi på, når vores eller familiens ære er på spil. I nogen kulturer har man en æreskultur hvor skammen tabuiserer visse handlinger. Den destruktiv og skånselsløs. Her er børnene opflasket med strenge regler, som hvis du overtræder dem, vil hele familien blive ramt af skam.
Den individuelle skam: Mellem hverdags skammen og den kulturelle skam ligger den individuelle skam. Her kan man føle sin ære gået for nær, og man mærker et behov for at forsvare sig. Her er tale om en særdeles intens følelse.
Udefrakommende skam: I vores moderne samfund kan vi blive ramt af udefrakommende skam fra medierbilledet og samfundsstrukturen. Det kan f.eks. være “image” stress på, hvordan man skal være eller se ud. Den bruges i reklamer og på socialemedier, hvor vi prøver at sammenligne os med idealer. Her kan vi komme til at skamme os over ikke at leve op til det ideal, vi ser i medierne.
Hvad skammen vil os
Vi er sociale væsner ,som er kodet til at tage input ind, i forhold til, hvordan vi skal se ud, for ikke at skille os for meget ud af mængden, eller på hvordan vi skal opføre os i forhold til andre forældre, arbejdskolleger og de grupper vi eller identificere os med. Når vi spejler os i det billede, kan vi komme til at skamme os over os selv, fordi vi føler vi ikke lever op til det billede, vi ser.Det kan være et øjebliks skam over f.eks. at være for tyk eller for seksualiseret eller andet vi har dårlige oplevelser med fra vores relationer, men ved massiv påvirkning, kan det sætte sig dybere i os, og vi kan komme til at skamme os over os selv på et dybere plan. Hvis vi tilhører en minoritetsgruppe bliver vi nemmere ramt af skam, og det kan blive til en “skams identitet” vi har som gruppe. Derfor kan den også være sværer at komme ud af.
Så det nyttige i skam er, en følelse der får os til at holde os indenfor gruppens normer, så vi ikke bliver udstødt af gruppe. Tilbage i tiden, var vi fuldstændig afhængig af gruppen og fællesskabet. Vi ville dø hvis vi bliver forvist. Når vi gerne vil sætte os ud over normen, så føles det som om skammen holder os tilbage, som en for snæver ramme, og vi ønsker at slippe af med skammen.
Sådan arbejder du med skammen
Hverdags skam: Du kan selv arbejde med hverdags skammen ved at bringe ro og perspektiv ind i billedet. Her belyser du situationen fra flere vinkler, og får ro til at overveje, hvordan du kan komme ud af situationen.
Den dybe skam har du brug for hjælp til at slippe. I terapi arbejder vi med skammen som et traume, hvor vi går ind og stille og roligt tager en lille bid væk af traumet og tilfører en god og kraftfuld tilstand. Det er en dyb og helende proces. Her vil du mærke, at skammen glider i baggrunden, og får langt mindre betydning. Du bliver nu i stand til at gøre nye ting, og føler dig lettet over den byrde du har båret.
Den udefrakommende skam arbejder vi i terapien med at få dig til at skifte perspektiv fra et ydre fokus til et indre. Så du tager beslutninger ud fra dit eget perspektiv, og hvad der er godt for dig. Ikke ud fra hvad andre synes. Det giver afstand til skammen, og jeg oplever mine klienter skubber skammen væk. De holder op med at sammenligne sig med andre, og bliver langt mere tilfredse med sig selv og deres eget liv.
Den kulturelle skam på familien og den individuelle skam arbejder vi i terapien med hvis regler du vil have i dit liv og gyldigheden af de regler. Det er et intenst arbejde med værdier og identitet, der skal til her. Her har de fleste også brug for hjælp af en terapeut.
Der er også andre former for skam, og ikke to menneskers historie og liv er ens. Jeg møder dig der, hvor du er, og går fordomsfrit ind i det du deler med mig, og spørger omsorgsfuldt ind. Jeg ved det betyder rigtigt meget, og mange gange har mine klienter aldrig delt disse tanker med andre mennesker. Det er helt normalt, og vi har alle skam over noget.
Her får du hjælp
Inspiration:
Marta Cullberg Weston: Fra skam til selvrespekt
Krista Korsholm Bojesen: SKAM