Depression – Hvad er det og hvorfor får man det

Depression

 

Hvad er en depression

Depression kan ramme alle. Det er en sygdom som rammer både psysisk og fysisk. Når vi har depression har vi også serotonin mangel i hjernen. Vi mærker depressionen som dårligt humør, vi bliver sort seerer, får lavere energi niveau, det vi plejer at kunne føles pludselig som en uoverstigelig opgave. Selvom vi er trætte nærmest hele tiden, har vi svært ved at sove, for på grund sertonin mangel i hjernen, så danner vi heller ikke melantonin, som er stoffet i hjernen, som får os til at falde i søvn.

Hvor lang tid tager en depression?

Det er individuelt hvor lang tid en depression varer, en efter 9-12 måneder, så begynder det ofte at lette, og man begynder at kunne flere ting igen. Efter en depression kan man stadig være træt længe efter, hvad behov for mere søvn, og bliver lettere overstimuleret. Det er godt at genoptage sine gamle aktiviteter og relvationer igen, men man har måske behov for at gøre det i kortere tid ad gangen.

Hvad får man depression af?

Et hvert menneske er unikt, og det er vores liv også. Så din livshistorie rummer din nøgle. Når det så er sagt, så er nogen af fællestrækkene langvarig stress, angst og traumer, som stadig er aktive i os som en psykisk overbelastning. Det kan også være fysiske tilstande som påvirker og er medvirkende årsag.

Fælles er at dit nervesystem er overbelastet og har brug for ro. Der har for det meste været mange tegn, som man har overhørt, og derfor tvinger kroppen dig i ro med en depression.

Hvad er behandlingen? Hvad kan jeg selv gøre?

Kroppen har en selvhelbredende mekanisme, som kan hjælpe under en depression. Fysisk aktivitet kan øge produktionen af serotonin og forbedre den emotionelle tilstand. Meditation kan også hjælpe med at ændre selvopfattelse og tankemønstre.

Citat:

“Albert Einstein understreger vigtigheden af kroppen med dette citat: ‘Vi skal passe på ikke at gøre intellektet til vores gud. Det har ganske vist stærke muskler, men ingen personlighed. Det kan ikke herske; kun tjene.

 

Følelsernes intelligens

David Servan-Schreiber siger: “Uden følelser har livet ingen mening. Er der andet der giver livet værdi end kærlighed, skønhed, retfærdighed, sandhed, værdighed, ære og de gaver de skænker os?” Følelserne skabes i kroppen, og når vi kun er i hovedet, mister vi kontakten med vores følelser og dermed vores fundamentale holdepunkt.

Vi har alle følelser. Vi mærker dem fra kroppen i højere eller mindre grad. Vi bruger dem til at mærke hvordan vi har det lige nu, og vi bruger dem empatisk til at mærke hvordan andre har det. Vi har seks grundfølelser: Frygt, vrede, trist, overrasket, afsky og glæde. De viser sig så i mange variationer, og forskelligt i mennesker. Det fokus vi giver følelserne afspejler, hvordan vi oplever vi har det. Følelser udvikler sig som en trappe fra f.eks. usikkerhed til en følelse af at være truet over i frygt. Følelsesmæssig intelligens er at forstå sine egne følelser, at kunne påvirke dem i den retning man ønsker dem, og at kunne udsætte dem lidt, når det er nødvendigt, for så at komme tilbage til dem senere. Det er også at have empati og forstå og rumme andres følelser, og ikke tage ansvar og ejerskab for andres følelser. Her igennem forstå vi os selv og andre, vi kan navigere med andre mennesker, have selvbeherskelse, medfølelse, samarbejde og løse konflikter.

 

Hjernens rolle

Hjernen består af forskellige dele fra forskellige udviklingstrin. Amygdala, som alle pattedyr har, styrer basale reaktionsmønstre. Den limbiske hjerne er vores emotionelle hjerne, der forbinder os med følelserne. Neocortex er den kognitive hjerne, som styrer tænkning og sprog. Derfor er det lettere at få adgang til følelserne via kroppen end via sproget.

Symptomer på depression

Symptomer på depression kan være træthed, dårligt humør, faldende selvværd, negativitet, initiativløs, faldende sexlyst, manglende overskud, søvnproblemer, angst, uro og evt. selvmordstanker.

Behandling af depression med psykoterapi

Hvis vi mister kontakten i hverdagen til vores følelser og vores værdier, kan vi komme væk fra os selv, og er mere udsat for angst, stress og depression. Psykoterapi kan hjælpe med at skabe retning tilbage til sig selv, og få perspektiv på sin situation. Man kan læse at guide sine tanker over i en mere positiv retning, så man vænner hjernen til at være mere positiv og man kan komme til at mærke glæde igen. Meditation er videnskabeligt bevist at være helbredende for depression. Det gavner at have en daglig praksis, og det er meget hjælpesomt at have guidede meditationer. Her kan du finde eksempler på meditationer jeg anbefaler

Jeg hjælper mennesker til at finde tilbage til sig selv, eller finde en ny version af sig selv i identitet, værdier opnå at mærke og beherske sine følelser, på en god måde, til at mærke glæde i livet.

Vil du have min hjælp til at komme ud af din depression?

Her kan du læse mere om mig og min terapiform. Kontakt mig med dine spørgsmål eller book mig for en gratis indledende samtale om, hvordan et forløb kan se ud for dig.